Medicatie vuurwerkangst voor honden

Alprazolam

Alprazolam heeft een kalmerende en spierverslappende werking. Het heeft als grote voordeel dat dit middel tevens een blokkerend effect heeft. De harde knallen en de angst worden niet door het huisdier onthouden.
 
Belangrijk is dat met dit middel wordt gestart bij dieren in rustige toestand. Het is mogelijk te starten 1 uur tot 15 minuten voor het verwachte geluid of angstmoment, of (maar niet bij voorkeur) direct na de waarneming van de angstsymptomen (bv. Vluchten uit de kamer, ergens onder gaan zitten, grote pupil, lage houding, ect.). Er mag al worden gestart met de medicatie een paar dagen voor Oud&Nieuw, maar maximaal 7 dagen voor de jaarwisseling. Langer is niet goed vanwege de nier- en leverbelasting. Het dier moet dus in goede gezondheid verkeren.
 
Indien er teveel sedatie optreedt, moet de dosering worden verlaagd.
 

DAP band: bevat feromonen

Stelt u hond gerust zonder bijwerkingen. Uw hond wordt niet suf en de band is eenvoudig toe te passen. Een feromoon is een natuurlijke stof die door de dieren wordt afgescheiden om soortgenoten een boodschap te geven. Het geruststellende feromoon wordt afgegeven door het melkgevende vrouwelijke zoogdier om haar nageslacht gerust te stellen en te kalmeren. De geruststellende eigenschappen van het honden feromoon blijft ook werkzaam bij volwassen dieren. De DAP band is 4 weken werkzaam.
 

Telizen S of M&L

Smakelijk voedingssupplement voor honden. Telizen kan worden ingezet bij verschillende soorten angst. Het zwakt de reactie door abnormale angst af, werkt rustgevend voor hond en verhoogt de leercapaciteit. Als u Telizen voor vuurwerkangst wilt gebruiken, moet u hier tijdig mee beginnen, 2 maanden voor de jaarwisseling. Dit product kan goed met de DAP-band worden gecombineerd.
 

Clomicalm

Clomicalm is en middel wat ingezet wordt bij scheidingsangst bij honden, maar wat ook goed gebruikt kan worden bij vuurwerkangst. Clomicalm is een middel dat 2-3 maanden van te voren moet worden ingezet.
 

Zylkène

Een voortdurende blootstelling aan stress kan gedragsproblemen met zich meebrengen.
Dit product is ontwikkeld om gezelschapsdieren stressperiodes of -situaties te helpen doorkomen, zoals alleen zijn, wennen aan een nieuwe omgeving, aan nieuwe mensen, aan nieuw gezelschap, als ook herstelperiodes. Zylkène is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het helpt huisdieren snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan. Zylkène mag worden gecombineerd met andere medicijnen. Zylkène kan goed helpen om vuurwerkangst bij honden en katten te verlichten.
 

Homeopathische middelen

Rescue remedy

Is geschikt in een noodsituatie en stress. Bij schrikken 4 druppels Rescue Remedy in een glaasje water laten opdrinken. Bij gebrek aan water 4 druppels onder de tong.
 

Homeocalm

Helpt angst en onrust te verminderen zonder te versuffen. Door een brede beïnvloeding van zowel het centraal als perifeer zenuwstelsel is Homeocalm geschikt om nerveuze gedragsstoornissen, onevenwichtige karaktertrekken (labiliteit, gejaagdheid, verdedigingsreacties) en slapeloosheid te corrigeren.
 

Prodier nervositeit

Onrust, nervositeit en angst, in het bijzonder voor vuurwerk of onweer. Prodier Nervositeit kan eveneens worden toegepast als rustgevend middel na operaties en als rustgevend middel tijdens een reis. Honden die vatbaar zijn voor epilepsie door opwinding worden door Prodier Nervositeit gekalmeerd.
 

Schrikken

Het middel past bij schrik van harde geluiden, zoals onweer, storm, regen, vuurwerk, verkeer e.d. Het is een geschikt middel om gedurende de weken vr Oud en Nieuw te geven; het middel is in de meeste gevallen ontoereikend tijdens het vuurwerk feest middernacht.