Wormen

Onze honden en katten zijn vaak besmet met wormen. In Nederland zijn dit meestal spoelwormen en/of lintwormen. De hond of kat kan ziek worden van deze wormen, maar ook wijzelf kunnen besmet worden met de spoelworm die honden en katten bij zich dragen. Vooral voor kinderen kan een spoelworminfectie nadelige gevolgen hebben. Omdat wij in nauw contact leven met onze huisdieren is het dus belangrijk dat we ze regelmatig ontwormen.
 

Spoelworm

De spoelworm wordt overgebracht via wormeitjes in de ontlasting van de huisdieren en wordt ook via de moeder rechtstreeks op pups of kittens overgedragen. Hierdoor zijn bijna alle jonge dieren in meer of mindere mate met spoelwormen besmet.
Of een hond of kat spoelwormen bij zich heeft is niet altijd aan de buitenkant te zien. Soms zijn de volwassen wormen in de ontlasting (of in braaksel) te vinden. Deze worm ziet er uit als een stukje spaghetti van 5 a 10 cm met dunne uiteinden. Vaak is ontlastingonderzoek nodig om onder de microscoop de wormeieren op te sporen.
 

Lintworm

De aanwezigheid van de meest gebruikelijke lintwormen verraden zich snel: als uw huisdier een lintworminfectie heeft kunt u vaak kleine witte stukjes ter grootte van een rijstkorrel rondom de anus of in de ontlasting zien. Deze lintwormbesmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo! Hond of kat worden besmet als ze tijdens het reinigen van de vacht een vlootje opeten. Bij de bestrijding van lintwormen is het dus tevens belangrijk tegen vlooien te behandelen.
 

Hartworm (belangrijk wanneer uw huisdier mee gaat op vakantie)

De hartworm (Dirofilaria immitis) zorgt in Europa voor steeds meer problemen. Beneden de lijn Parijs - Milaan komt deze infectie overal voor. Honden en katten kunnen met larven van de hartworm besmet worden als ze gestoken worden door bepaalde muskietensoorten. Die larven groeien in enkele maanden uit tot wormen van meer dan 20 cm lang. Deze verblijven in het hart of in de longslagaders en kunnen uiteraard voor ernstige klachten zorgen.
In de gebieden waar met hartwormlarven besmette muskieten vóórkomen moeten honden en katten dan ook preventief worden behandeld. Het voorkomen van een muskietensteek is nooit volledig mogelijk, maar door behandeling kan wel voorkomen worden dat binnengedrongen larven uit kunnen groeien tot volwassen hartwormen.
Huisdieren die mee gaan op vakantie naar een gebied waar hartworm voorkomt moeten dus tegen de infectie worden beschermd. Dit kan o.a. door Stronghold, een middel dat op de huid wordt aangebracht. Het is werkzaam tegen de larven van de hartworm en tegen andere spoelwormen en meteen ook tegen vlooien. Kijk ook even bij de .
 

Ontwormingsschema

Regelmatig ontwormen van uw huisdieren is dus van groot belang voor de gezondheid van dier en mens. Ons advies met betrekking tot het preventief ontwormen van honden en katten is als volgt:
pups
(tot 6 maanden)
op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, vervolgens elke maand ontwormen. Zogende teven steeds tegelijk met de pups ontwormen.
kittens
(tot 6 maanden)
op 3, 5 en 7 weken, en daarna elke maand ontwormen. Zogende poezen steeds tegelijk met de kittens ontwormen.
pups en kittens
(6 tot 12 maanden)
elke 2 maanden ontwormen
volwassen hond, kat
(vanaf 1 jaar)
Hierbij zijn een aantal mogelijkheden:
  • Het dier komt niet buiten, of heeft geen direct contact met (ontlasting van) soortgenoten, speelweide, eet geen rauw vlees en eet geen slakken: 1-2 maal per jaar ontwormen tegen spoelwormen.
  • Het dier komt buiten, eet geen prooidieren en geen slakken en gaat niet mee op jacht. Eet geen rauw vlees: 4 maal per jaar ontwormen tegen spoelwormen
  • Het dier komt buiten, eet prooidieren en/of slakken en/of gaat mee op jacht. Eet wel of geen rauw vlees: 4 maal per jaar ontwormen tegen spoelwormen
  • Hond woont in een gebied waar de vossenlintworm voorkomt. (Zuid-Limburg of Oost-Groningen of in België ten zuiden van de rivier de Samber en Maas) en eet prooidieren en/of gaat mee op jacht: maandelijks ontwormen tegen lintworm. 4 maal per jaar ontwormen tegen spoelwormen.
NB: wanneer u daadwerkelijk wormen ziet is het verstandig om uw huisdier na 2 weken wederom te behandelen.
 
Wij hebben verschillende ontwormingsmiddelen. Er zijn tabletten en pasta’s. Er zijn middelen die de meest gangbare wormen bestrijden, en middelen die breder werken. Ook zijn er smakelijke tabletten voor katten en honden die moeilijk tabletten opnemen. In het geval uw huisdier een worminfectie heeft, moet er worden gekeken of het ontwormingsmiddel tegen de betreffende wormsoort(en) werkt. Uiteraard kunt u altijd langskomen of contact opnemen voor het juiste ontwormingsadvies bij uw huisdier.
 
Bij de jaarlijkse vaccinatie wordt altijd gekeken naar het ontwormingsschema van uw huisdier. Wij geven dan, wanneer u dit op prijs stelt, een ontwormingskuur voor een jaar mee. Wanneer u uw huisdier moeilijk een ontwormingsmiddel in kunt geven kunnen wij dit voor u doen.